Saturday, 3 February 2018

Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com


 Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com

Assalamualaikum and hey

So, I would like to join this giveaway bcause why not en 😏Giveaway ini to be honest menarik sebab 'azam baru' bagi Insyirah. Sambil join,sambil share my azam baru this year am i right? ((walaupun tak ada siapa kisah pun)) #sadlife

Well, kajian mengatakan kalau kita tulis apa yang kita nak, posibility kita nak meraih atau mencapai goal tu untuk berjaya lebih TINGGI. Even mostly motivators yang Insyirah pernah join pun selalu cakap macam itu. Ramai yang berjaya capai impian sebab diaorang tulis apa yang diaorang nak. Tak caye? Tak caye sudahlah -_-

Tapi kalau tulis berapa juta kali pun tapi tak ada usaha sendiri nak berlari,jatuh dan bangkit, tak boleh juga. Chase your dreams bukan keep on dreaming sampai ke laut 😝 Maybe I should stop blabbing too much here huhu


Azam Tahun Baru 2018 :

- JADI HAMBA ALLAH YANG LEBIH BAIK
 is this too cliche' for you? hahahaha tapi inilah KEBENARANnya 💥 Insyirah bukan seorang muslimah yang baik sangat, you know. Maksudnya dekat sini nak jadi lebih baik. banyakkan amalan sunat,bersihkan hati, jaga cara pemakaian, jaga hubungan dengan ajnabi dan sebagainya
I dont want to talk too much on this thing. Senang cerita, biar Allah saja yang tahu ya. 😊

- BELAJAR UNTUK KEJAR ILMU
ok sekarang kena honest ya. 💦 sejujur jujuuuurnyaa selama ini Insyirah belajar sebab nak result cemerlang saja 🙈 sebab Insyirah dah biasa dengan cemerlang. ((dulu)) eh eh! jap let me explain.. tapi bersebab lah.. Nak cemerlang itu untuk banggakan mak ayah saja. #relatableenough (?) But last year, I realized something.

Apa yang Insyirah buat selama ini (kejar kecemerlangan lebih dari ilmu) itu salah dan sia-sia. Tengah nak SPM baru sedar. Rasa macam ilmu yang dikejar itu macam tak dapat. So, mulai tahun ini dan sterusnya dan sampai bila-bila, Insyirah nak tetapkan dalam hati untuk kejar ilmu bukan kejar kejayaan.
' JIKALAU KITA KEJAR ILMU, KEJAYAAN AKAN KEJAR KITA'

- KERJA
 Since this year i am 18 years old, mestilah nak kerja. #duhh 💁 Firsly, sebab nak gain experience. Pengalaman itu sangat PENTING. Nanti nak kena interview, nak cerita apa kalau tak ada pengalaman kan? Next, Insyirah nak dapat duit. Well, Insyirah bukan dari keluarga yang kaya raya. And I know that economy in Malaysia is getting worst and worst.

I can see that my parents are struggling. Struggling to make sure anak-anak tak kelaparan 👪 So, disebabkan itulah, Insyirah nak tolong mak ayah Insyirah. Doakan saya dapat kerja ya #prayforInsyirah eh

- BLOGGER YANG KONSISTEN
 Hmm.. well as you can see, Insyirah punya blog masih... hm.. krik krik (?) Insyirah buat blog ini pun sebab Insyirah suka (?) and minat menulis. Dan, rasa macam nak share something. Susah nak explain.

Bila Insyirah tengok blog lain, Insyirah rasa macam.. wow how could they make it so BIG?! Big itu Insyirah maksudkan sebagai kejayaan. Macam empire? Ok geting weirder now, huh 💆 Well, im still new fresh so i need to learn more, right?

Tapi, azam ini macam susah nak dicapai because of one problem. TIME. TIADA MASA. Memang Insyirah susah nak cari masa untuk blog. Kadang-kadang rasa macam setahun sekali saja dapat post ((which i did huhuhu)) Mungkin Insyirah tak pandai nak manage time betul betul kot (?)


Rasanya mungkin ini saja yang azam Insyirah yang akan dishare. Kalau nak tulis semua, takut muntah hijau pula. Insyirah harap dapatlah menang giveaway ini. Mana tahu kan? Rezeki dari Allah itu datang dari mana-mana saja. Dan harap-harap lah dapat capai azam-azam Insyirah ini. Amin.

Terima kasih kerana sudi membaca sampai habis 😊 Boleh berikan pendapat awak kat comment section ((kalau ada lah 😔)) you might help me a lot

1. Tips untuk belajar cintakan ilmu?
2. Macam mana nak diterima untuk kerja sebab Insyirah dah cari sedaya upaya tapi tak dapat. Kerja apa yang senang nak dapat dan sesuai untuk 18 tahun yang nak sambung belajar nanti? Any idea? Kerja kosong area Damansara?
3. Macam mana nak jadi blogger yang konsisten?
4. Macam mana nak jadi blogger yang berjaya?

24 comments:

  1. Setiap orang nak jadi lebih baik, kdg2 nak lebih baik drpd org lain pun ada..tapi sebaik-baik manusia, pasti ada yang menilai..because we are not perfect! but we advice to study to make it perfect! Jgn pernah putus asa utk kearah lebih baik..

    Semoga azam tercapai dan terima kasih sbb sudi join GA ni..good luck!

    ReplyDelete
  2. Good luck!

    I also want to post more but it's hard to find the time when you're still a student.

    Working at KFC, McD or the likes are good tho. The pay is not bad and you get a valuable working experience while making friends.

    x Rasya | nurulrasya.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you :) glad that someone unnderstand me XD #noted

      Delete
  3. Wa..gud luck dear, wish ur dream come true..

    Btw, u have been tagged by me, sory..^^
    http://sherlyanna97.blogspot.com/2018/02/segmen-blogwalking-by-miss-kepeng.html

    ReplyDelete
  4. Nice entry... Good luck and wish you all the best...

    ReplyDelete
  5. Semoga azam tercapai and all the best :)

    ReplyDelete
  6. Saya doakan azam awak tercapai. Jangan berhenti kejar ilmu. Nak cintakan ilmu, wujudkan satu rasa tanggungjawab untuk guna sebaik mungkin usia yang Allah beri. Bila dah ada rasa tu, InshaAllah kita akan rasa sayang untuk bazirkan sesaat pun masa kita tanpa mendalami ilmu. Btw, ilmu tu luas skopnya, apa yang berlaku kat sekeliling kita pun boleh dikira ilmu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas nasihat dan tips itu. insha Allah saya titipkan dalam diri :)

      Delete
  7. semoga berjaya dalam mengejar cita2.. =D
    follow sini #49

    ReplyDelete
  8. singgah :)

    http://www.zinniaza.com/2018/02/lebih-muda-jelita-dengan-rangkaian-skin.html

    ReplyDelete
  9. semoga tercapai kesemua azam Insyirah :)

    http://www.zinniaza.com/2018/02/lebih-muda-jelita-dengan-rangkaian-skin.html

    ReplyDelete
  10. gud luck untuk azam tahun ini
    jemput baca sha punya azam juga hee
    http://www.opzzpinky.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html

    ReplyDelete
  11. gud luck untuk azam tahun ini
    jemput baca sha punya azam juga hee
    http://www.opzzpinky.my/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html

    ReplyDelete
  12. singgah sini dari giveaway yang sama. semoga dipermudahkan segala urusan untuk mencapai azam tahun ni ye :D jemput singgah blog azah pula. hehe :) http://www.azahrahaman.com/2018/01/giveaway-azam-baru-2018-by.html

    ReplyDelete

Do comment cause I will comment on your post back :)
p/s : leave your blog link